Запечена обезкостена телешка плешка с билки

Обновена: 05.04.2024|
Коледен венец. Меренг. Обезкостена телешка плешка.

Днес сме ви подготвили лесна, но вкусна и впечатляваща с аромати рецепта за запечена обезкостена телешка плешка с билки.

Подходяща и за вашата кето диета. Готвенето й не отнема много време, а резултатът е сочно ястие с хрупкава коричка.

 

Рецепта за обезкостена телешка плешка с билки

Пригответе си апетитна обезкостена телешка плешка с ароматни билки за вкусна нисковъглехидратна вечеря или обяд.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
40 минути 4 7 г

Необходими продукти:

  • 1 кг обезкостена телешка плешка
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. чесън на прах
keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

Препоръчително е да не разделяте плешката, а да използвате цялото парче, като го завържете с памучни кухненски конци, за да запазите формата му. Така ще бъде гарантирано равномерното изпичане на избраната от вас обезкостена телешка плешка.

  1. Извадете плешката поне 30 минути, преди да започнете да готвите, за да достигне стайна температура и да получите желаните резултати.
  2. Загрейте фурната до 230 градуса.
  3. Пригответе билковия сос, като смесите сушените мащерка, розмарин, риган и чесъна на прах с разтопеното краве масло Гхи.
  4. Разтрийте цялата смес по външната страна на месото и го поставете в тава за печене с мазнината нагоре.
  5. Сложете и термометър за месо, ако разполагате с такъв.
  6. Гответе месото 15 минути, след което намалете температурата на 160градуса . Печете още 15 мин, като следите на термометъра за достигането на желаната от вас вътрешна температура, отговаряща за степента на изпичане на месото.
  7. Ако предпочитате недопечено или средно недопечено месо, намалете времето за печене. Описали сме различните степени на приготвяне на месото по-долу.

 

Предложение за сервиране

Уханното блюдо от обезкостена телешка плешка е готово. Ароматът на билки ще създаде уют около трапезата и ще спечели комплименти за готварските ви умения. Като гарнитура можете да добавите брюкселско зеле с маслини и бадеми на фурна.

Още апетитни идеи за гарнитура можете почерпите от книгата ни „Кето фантазии„, както и от нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Степени на приготвяне на месото

 

Обезкостена телешка плешка-степени.

 

Необходимо е да се постигне идеалната вътрешна температура, за да изпечете избраната от вас телешка плешка до предпочитаната степен:

  • Rare (недопечено) – ако искате месото да е кърваво и сочно, то това е нашата степен. При нея месото се изпича от двете страни, за не повече от 1 минута на страна, колкото да хване коричка и да покафенее. При допир с пръст трябва да усещаме мека структура, а вътрешната му температура трябва да бъде 45-49 градуса.
  • Medium Rare (средно недопечено) – тази степен е по-различна с това, че времето за изпичане на месото се увеличава в зависимост от дебелината му от около 2 до 2.5 минути от всяка страна на 50-52 градуса. Как да познаем, че месото ни е средно изпечено – то има дебела и добре оформена коричка и розово-червен цвят отвътре, когато се разреже.
  • Medium (средно изпечено) – тази степен на изпичане е най-предпочитаната. Приготвеното месо, изпечено medium – 55-60 градуса, има добре изпечена външна част и кървава сърцевина. В зависимост от дебелината на месото, сърцевината преобладава около 50%. Предпочитаното в тази степен е, че месото остава крехко и сочно.
  • Well-done (добре изпечено) – при тази степен месото е напълно изпечено, в сърцевина си то е изцяло кафяво. Този вид изпичане на месото се постига между 64-71 градуса и е подходящ за хора, които обичат добре препечено месо.

 

Термометър за месо

 

Обезкостена телешка плешка-термометър.

 

За да сте напълно сигурни, че желаната от вас вътрешна температура е постигната, бихме ви препоръчали да използвате термометър за месо. Задайте необходимата вътрешна температура и поставете сондата хоризонтално в центъра на месото.

Ако не разполагате с подобен термометър, е необходимо да следите температурата, за да знаете кога точно достига желаната от вас степен. Достигането на зададената температура е гаранция, че месото е постигнало предпочитаната от вас степен на изпичане.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Обезкостена телешка плешка с билки. Кето хляб.

Поднесете сочната обезкостена телешка плешка с билки с филийка вкусен кето хляб с тиквички.

 

Ако това предложение за обезкостена телешка плешка с билки ви е харесало, можете да разгледате още здравословни рецепти в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Подробна информация за кето диетата можете да прочетете от страницата по темата.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:20 | Публикувана: 19 декември 2019 в 09:39 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти