Пица с блат от карфиол и сос Маринара
Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна, вкусна и най-важното – полезна. Ще се хареса много на тези, които обичат пица, но не и излишните калории.
Днес сме решили да ви запознаем с полезния карфиол – един сезонен и изключително достъпен зеленчук.
Защо се спряхме именно на него? Той, заедно с броколите и брюкселското зеле, се борят за здравето на нашето тяло в три основни направления.
Част са от системата за детоксикация на организма, силни антиоксиданти са и притежават противовъзпалителни агенти.
Пица с блат от карфиол с домати и моцарела
Опитате ли веднъж пица с блат от карфиол, тя ще се превърне в любимата ви и ще искате отново да си хапнете от нея! Приготвя се бързо, лесно и е с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 13 г |
Какво ни е нужно:
- 500 г карфиол
- 1 яйце
- 150 г пармезан, настърган
- 100 г бадемово брашно
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. микс подправки за пица (риган, босилек, магданоз, червен пипер)
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 125 мл сос Маринара – по-надолу ще го приготвим заедно
- 1 с. л. краве масло Гхи за намазняване
За сервиране:
- 100 г пресни листа от босилек
- сол и черен пипер на вкус
По желание гарнирайте с:
- пресни домати
- рукола
- слайсове бекон
Препоръчваме ви да използвате краве масло Гхи за готвене, тъй като то не се разпада на свободни радикали и е изключително полезно за организма.
Начин на приготвяне на пица с блат от карфиол:
- Преди да започнем с подготовката на блат от карфиол, загряваме фурната до 210 градуса.
- Докато загрее напълно, поставяме в блендера карфиола и миксираме добре.
- Получената смес прецеждаме добре в хавлиена кърпа, за да се премахне излишната течност.
- Смесваме карфиола, яйцето, пармезана, бадемовото брашно, чесъна, миска подправки, добавяме солта и черния пипер и разбъркваме до получаването на хомогенна смес.
- От полученото тесто образуваме кръг, който разстиламе с диаметър 30 см. Преди това покриваме добре тавата с хартия за печене, като я омазняваме с краве масло Гхи.
- Върху добре омазнената тава поставяме нашия блат от карфиол и изпичаме във фурната до златисто в
продължение на 20 минути.
Вече сме готови със здравословния блат от карфиол за нашата пица. Сега остава да й добавим още вкус.
- Извадете пицата от фурната и я поръсете с пармезан, след това сложете соса (как да го направите – рецептата сме написали в края на статията) и отново поръсете с пармезан.
- Поставете във фурната за 5-7 минути, докато съставките напълно омекнат.
- Готовата пица подправете с босилек, сол и черен пипер на вкус.
Насладете се на един уникален вкус, създаден единствено с естествени продукти. Поканете приятелите си на филмова вечер или на вечер, посветена на настолни игри и се забавлявайте от сърце, с малките, но истински удоволствия от живота.
Ето и как да приготвим сос Маринара за нашата пица с блат от карфиол
Необходими продукти:
- 300 г пресни домати, обелени
- 1 с. л. зелен лук, задушен
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. сушен риган
- 6 големи листа пресен босилек
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. стевиола на прах
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Пасирайте предварително обелените домати в блендер.
- Поставете ги в тиган, заедно със зеления лук, чесъна на прах, ригана, босилека, зехтина и стевиолата.
- Варете соса на среден огън без капак за 15-20 минути, като разбърквате често, докато се сгъсти умерено.
- При нужда добавете малко вода.
Готовият сос може да консумирате веднага или да оставите да престои в хладилник.
Съвет:
Размажете соса, оставяйки поне сантиметър и половина борд по края, който преди и по време на печенето може да намажете с малко масло Гхи, за да стане хрупкав.
Полезни свойства на карфиола
Карфиолът съдържа вещества, които влияят на ензимите в тялото, борещи се с токсините от околната среда. Той е доказан зеленчук, чиято употреба спомага профилактиката на раковите заболявания.
Противовъзпалителните му свойства се дължат на фитонутриенти, които ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт.
Високите концентрации на витамин К и С пък отговарят за здравината на костите и противовъзпалителните процеси на тялото. Направата на блат от карфиол е чудесен начин да включите зеленчука в менюто си.
Откъде произлиза карфиолът?
Учените смятат, че карфиолът, като независима култура, се е родил в Сирия преди около 2 хиляди години. За дълъг период от време тази култура е носила друго название, в превод – сирийско зеле.
До XII век, карфиолът е растял единствено в Арабския Изток, а след това маврите запознали с него Испания и Кипър. След 200 години, културата вече се отглеждала и в други страни от Европа.
Месец септември е активният му период, в който той е максимално пресен и полезен.
Приятен апетит от екипа на forlife.bg!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Тъй като знаем колко многобройни са почитателите на италианската кухня, днес ще поговорим за
Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме
В съботния ден сме решили да сготвим заедно здравословна пица с тесто от тиквички,
Един Коментар
Прекрасна диетична пица