Нисковъглехидратна запеканка с патладжан

Обновена: 12.04.2024|
Запеканка с патладжан в тава за изпичане. Покрита със сирена и билки.

Днес сме приготвили нова вкусотия – нисковъглехидратна запеканка с патладжан. Пикантни патладжани. Солена, кремообразна фета. Когато съберем всичко това, несъмнено ни очаква пиршество на вкусовете. А освен това рецептата е изключително подходяща за кето диета.

 

Как да си приготвим нисковъглехидратна запеканка с патладжан

Всички продукти в рецептата са леснодостъпни и бюджетни.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
80 минути 8 11 г

Необходими продукти:

  • 900 г патладжан
  • 2 връзки зелен лук
  • 2 с. л. меко масло Гхи (за пържене)
  • 150 г краве сирене
  • 1 с. л. босилек
  • 75 г пресен магданоз, нарязан на ситно
  • 110 г настърган кашкавал
  • 175 мл сметана за готвене
  • сол и черен пипер

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Приготвяне на запеканка с патладжан:

Запеканка с патладжан, подготвена на кръгли шайби и запечена със сирена и билки.

  1. Нарязваме патладжаните на филийки с дебелина около 1 см.
  2. Намазваме ги с масло Гхи от двете страни, посоляваме. Нареждаме ги върху пергаментова хартия върху тава за печене. Печем във фурна на 200°C до златисто за около 25-30 минути.
  3. Междувременно нарязваме лука на ситно на ръка.
  4. Сотираме лука в среден тиган на средна температура, докато омекне, около 5-7 минути. Подправяме със сол и черен пипер.
  5. Поставяме слой от печени патладжани, след това половината от лука, магданоза и 2/3 от сиренето.
  6. Добавяме последния слой патладжан и останалата част от лука.
  7. Завършваме с допълнително сирене и настърган кашкавал отгоре.
  8. Изсипваме сметаната върху патладжана, сиренето, лука, билките. Поставяме съда за печене във фурната при 220°C за 30 минути, докато коричката стане златиста.

По желание можете да добавите и няколко резенчета домат.

 

Полезни свойства на патладжана

 

Патладжани в дървен съд на зелен фон.

 

Зеленчукът на дълголетието – така наричат патладжана на Изток. А всичко това, защото способства работата на сърцето и кръвоносната система. Това не са единствените полезни свойства на патладжана, но едни от най-важните.

Благодарение на неговия състав, в миналото са го приемали като зеленчука на живота.

Поглеждайки витаминния състав, веднага можете да разберете защо той се е считал за зеленчук на живота и е бил използван като лекарство. Той съдържа фибри, пектин, протеини, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий, натрий, витамини С, В1, В2, В5, РР.

Поради съдържанието на витамин РР, патладжанът се препоръчва за хора, които не могат да се отърват от никотиновата зависимост. Благодарение на този витамин (никотинова киселина) тялото понася по-лесно никотиновото гладуване.

Ако ви е харесала рецептата за нисковъглехидратна запеканка с патладжан и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Таня Миланова 23.08.2020 at 22:58 - Отговор

    Каква сметана използвате – заквасена, или за готвене?

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:23 | Публикувана: 14 ноември 2019 в 12:13 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти