Кюфтенца от тиквички с топящ се чедър

Обновена: 22.03.2024|

Хапва ви се нещо вкусно, но лесно за приготвяне? Имаме чудесно предложение за вас! Днес ще ви покажем една любима наша рецепта, която освен оригинална, е и супер кето. Направете си кюфтенца от тиквички, наподобяващи сандвич с течен център от чедър. Звучи вкусно, нали?

За да добавим още една здравословна нотка, използвахме и хуск – подробно за полезните му свойства прочетете в страницата по темата. Нека видим и какво ще ни е необходимо за приготвянето на кюфтенца от тиквички.

 

Рецепта за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър

Хрупкави, полезни и много вкусни кюфтета от тиквички и топящ се в устата чедър. Обещаваме ви, че ще ви станат любими. Поднесете по желание с кисело мляко отстрани и свеж магданоз.

keto baner 011
keto banner site 01

 

keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
35 минути 6 9 г

 

Необходими продукти:

  • 400 г тиквички, настъргани
  • 1 яйце
  • 100 г пармезан, настърган
  • 2 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
  • 2 с. л. хуск
  • сол и черен пипер на вкус
  • краве масло Гхи
  • 400 г чедър, настърган

Начин на приготвяне:

продукти за подготовката на кюфтенца от тиквички, напълно кето приготвени.

  1. Тиквичките се настъргват на едро ренде, след което се изцежда водата от тях с помощта на кърпа или в гевгир. Уверете се, че са добре подсушени.
  2. В средно голяма купа смесете настърганите тиквички, с едно яйце, подготвения пармезан, зеления лук и хуска. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте сместа добре.
  3. Омазнете с 1-2 с. л. краве масло Гхи тиган и поставете на котлона, докато се сгорещи мазнината.
  4. Отделете ¼ от сместа, оформете на малко квадратче с размери 7-8 см и поставете в тигана да се пържат. Обърнете и от другата страна. Повторете процедурата с още едно парче. Пържете до леко златисто и от двете страни за около 4 минути за всяка страна.
  5. След като са готови и двете половинки на „сандвича“, поставете ги върху хартия за печене, за да се отцедят от мазнината.
  6. Разпределете останалта смес на още 2 половинки и повторете пърженето. Почистете тигана.
  7. Първите две половинки поставете в чист тиган на среден огън. Поръсете едната от тях със сирене чедър. Поставете втората половинка над сиренето и запържете за около 2 минути, докато чедъра започне да се топи. Повторете процедурата и за втория „сандвич“.
  8. Нашите кюфтенца от тиквички или „сандвичи“ са готови за консумация. Комбинирайте със зелена салата и сервирайте с усмивка!

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“.

Полезни свойства на тиквичките

Тиквичката е изключително полезна на витамини и минерали зеленчук. Тя съдържа в себе си витамините К, С, А, В6 и минералите магнезий, фосфор и тиамин. Освен това има и високо съдържание на фибри. Съдържа и малки количества желязо, калций, цинк и няколко други витамини от група В.

По-специално, любимите ни тиквички са богати специално на витамин А. Количествата на витамина в тях са достатъчни да поддържат зрението и имунната ни система.

 

Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Суровите тиквички предлагат подобен хранителен профил като варените тиквички, но са с по-малко съдържание на витамин А и витамин С. Тези зеленчуци се гордеят и с няколко антиоксиданта, които могат да осигурят различни ползи за здравето. Най-високите нива се намират в кората на тиквичките.

Когато говорим за ползи от честата консумация на тиквички, няма как да не споменем за фибрите, калият и каротеноидите. Те могат да понижат кръвното налягане, холестерола и други рискови фактори за сърдечни заболявания.

Най-добрата новина е, че освен полезни и вкусни, те могат да бъдат приготвени по всякакъв начин и включени като гарнитура или основно в нашето ежедневно меню. Днес решихме да ви ги представям в една позната светлина – под формата на кюфтенца. Но, разбира се, вмъкнахме доза оригиналност в поднесеното ястие. Ако хускът ви е заинтригувал като съставка, можете да прочетете повече за него в статията по темата в нашия блог.

 

Полезна ли е рецептата при отслабване и кето диета?

Хрупкавите кюфтета от тиквички с топящ се чедър са напълно подходящи за поднасяне, ако сте на кето диета. Тази рецепта е адаптирана за режима чрез използване на нисковъглехидратни продукти. Ястието е богато на протеини, благодарение на съдържащите се в състава му яйца, сирене чедър и пармезан, както и фибри от хуска, които ни дават по-голямо чувство за ситост.

Въпреки че можем да ги поднесем като предястие, кюфтенцата са подходящи и за лек обяд или вечеря. Хапвайте умерено, не прекалявайте с количествата, тъй като все пак съдържат въглехидрати. Поднесете със свежа гарнитура от зеленчукова салата.

Благодарение на богатия си хранителен състав, ниското съдържание на въглехидрати и съдържанието на високопротеинови продукти в рецептата, ястието е подходящо за отслабване и кето диета.

 

Подобни рецепти

Приготвили сме ви още 6 подобни рецепти с кюфтенца – зеленчукови, с месо и най-важното – много хрупкави и вкусни.

Ето как да си приготвите:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Запечени кюфтенца от тиквички. Предястие от гриловани патладжани.

Вкусни предястия от гриловани патладжани, поднесете като гарнитура или основно ястие.

 

Ако нашето предложение за кюфтенца от тиквички с топящ се чедър ви е харесала, можете да разгледате още много подобни нови рецепти, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

  • Кюфтета от коприва.

    Кюфтета от коприва – лесна и вкусна рецепта, подходяща за вегани, а тези, които хапват всичко, могат да се поглезят и с един сметанов сос.

  • Кюфтенца от пилешки дроб - рецепта.

    Кюфтенца от пилешки дроб – изключително лесно и бързо ястие, което ни предлага както вкусови облаги, така и такива за организма ни, благодарение на прекрасния състав на пилешкия дроб.

  • Зеленчукови кюфтета със синьо сирене.

    Зеленчукови кюфтета и сос от синьо сирене - как да ги приготвим и защо са толкова добра комбинация?

3 Коментара

  1. Виолета Караиванова 05.02.2024 at 13:11 - Отговор

    В рецептата за кюфтенца от тиквички ме впечатли грамажа на продуктите. – 400 гр тиквички / това са две по -малки/ в последствие се добавя 400 гр чедър. Според мен е прекалено много чедъра за получените бройки кюфтенца.

    • Верджиния Георгиева 05.02.2024 at 15:59 - Отговор

      Привет, 6 порции смятаме по 3 кюфтенца в порция също така рецептата е малко по-нестандартна, и чедъра се използва за спойка между 2 кюфтенца, така че можете да го намалите по Ваше усмотрение. :)

  2. Мариана 15.04.2020 at 9:42 - Отговор

    Здравейте. Искам да попитам, купите с какъв размер са? И като грамаж, бихте ли определили продуктите? Благодаря!

Оставете коментар

Обновена: 22 март 2024 в 15:16 | Публикувана: 28 февруари 2020 в 11:12 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти