Кето хляб с кисели краставички – лесно и много вкусно

Обновена: 19.04.2024|
Кето хляб.

Дори когато сме на кето, можем да си приготвим чудесен домашен кето хляб. И, вероятно, неговата рецепта ще бъде много по-интересна от тази на класическия бял хляб.

Днес ще ви изненадаме с една интересна рецепта, включваща кисели краставички и чедър. Да видим какви са съставките за рецептата.

 

Кето хляб с кисели краставички

 

Кето хляб.

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в порция
60 минути 6 3,90 г нетни въглехидрати
265 калории
10,9 протеин
22,72 г мазнини

 

Необходими продукти за един кето хляб с кисели краставички:

  • 120 г заквасена сметана
  • 100 мл екстра върджин зехтин
  • 2 яйца
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • 150 г бадемово брашно
  • 1 и ¼ ч. л. бакпулвер
  • Сол на вкус
  • 2 с. л. сок от кисели краставички
  • 100 г нарязани кисели краставички
  • 80 г чедър, настърган
  • 5 стръка копър (~2 г)

 

 

Приготвяне:

  • Пригответе съда, в който ще печете хляба. Препоръчително е да бъде по-тясна тавичка или, още по-удобно, форма за хляб, която да застелете с хартия за печене. Оставете краищата и да излизат отстрани от съда. Така ще извадите хляба по-лесно.
  • Загрейте фурната на 175 °C.
  • Направете тестото, като първо смесите мокрите съставки – заквасената сметана, яйцата и зехтина, след което добавете стевиолата на прах. Разбъркайте, докато сместа е напълно равномерна и хомогенна. Добавете бадемовото брашно, бакпулвера, солта и сока от киселите краставички. Разбъркайте отново.
  • Добавете и киселите краставички, половината от чедъра и пресния копър, и отново разбъркайте, докато се смесят добре всички съставки. Изсипете тестото върху хартията за печене в съда, който сте подготвили, и загладете повърхността му.
  • Печете хляба 30-40 мин., докато повърхността не придобие хубав, златист цвят. Проверете с клечка за зъби дали е добре изпечен и отвътре. Извадете го, поръсете с останалата част от чедъра и го върнете във фурната за още 4-5 минути, докато сиренето се запече.

Ако пък нямате време да отделите за забъркване на тази рецепта, при нас ще откриете и готова смес за кето хляб, която изисква само да й добавите вода, да разбърркате и да изпечете.

 

Предложения за сервиране на вашия кето хляб с кисели краставички

Можете да сервирате филийките кето хляб с домашно приготвена майонеза или с разядка от авокадо. Направете домашен сандвич с кюфтенца от тиквички или го сервирайте заедно с пилешко кето къри. Приятната киселина на краставичките допълва чудесно леки и по-питателни ястия.

 

Колко е стара рецептата за кисели краставички?

 

Разрязана наполовина краставица. В първата й част е наситнена на колелца. Положена върху дървена дъска. Кето хляб.

 

Кисели, мариновани или туршия от краставички – всеки е запознат с рецептата, която си има огромен брой фенове по света. 2 358 680 кг кисели краставички се консумират годишно само в САЩ. Което е около 9 кг на човек. Краставиците се споменават два пъти в Библията, което означава, че са се използвали преди повече от 3000 г. в Западна Азия, Египет и Гърция.

Интересен факт: Съществува Национален ден на киселата краставичка, който се празнува в Ню Йорк – на 14 ноември.

Отбелязва се с костюми на фона на голям пазар . В края на 1800 г. голям брой източноевропейски евреи имигрират в САЩ и се заселват в района на Ню Йорк. Те произвеждат кошерни кисели краставички и рецептата за тях скоро става популярна и започва да се предлага в хранителните магазини.

Киселите краставички имат и добър запас от хранителни вещества. Разбира се, хранителните им стойности зависят от съставките в рецептата на туршията.  За пример можем да вземем рецепта с копър, чесън, ябълков оцет , вода и сол. Един буркан от тези кисели краставички съдържа:

  • Витамин К, който помага на кръвния съсирек и поддържа костите здрави.
  • Витамин А, важен за здравето, имунната система и здрава бременност.
  • Калций – за здрави кости, зъби и нервна система.
  • Калий, също помага на нервната система да работи правилно.
  • Витамин С, антиоксидант, който защитава клетките от увреждане.

Киселите краставички се срещат в българската кухня зимата и лятото – те често се консумират директно или се добавят към свежа салата. Опитайте и рецептата за кето хляб с кисели краставички и ако са ви любими – добавете още един начин да ги сервирате на трапезата.

 

Още предложения от кухнята

Ако ви е харесала тази рецепта, на кето или безглутенов режим сте или просто се храните здравословно – посетете секцията „Рецепти“ в нашия блог. Там ще намерите предложения от предястието до десерта.

Можете да се присъедините и към нашата кето фантазия в групата ни във фейсбук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Роси 14.04.2024 at 21:22 - Отговор

    Да може наистина да е по скъпо но все пак става на въпрос за здравето ни.

  2. Рени Станкова 19.05.2020 at 12:53 - Отговор

    Всичко е прекрасно, но каква е себестойността на този хляб, аз го пресметнах около 11 лв

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:22 | Публикувана: 18 май 2020 в 15:42 | Категория: Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Кето рецепти