Печена бяла риба със спанак

Обновена: 15.03.2024|

Не съществува режим, който да не препоръчва честата консумация на риба. Тя е изключително полезна за организма, тъй като е богата на много витамини и минерали. Но и не само. Голяма част от тях не се съдържат в други храни или се намират, но в твърде ограничено количество.

Днес сме решили да ви представим полезните елементи на бялата риба – с какво е толкова полезна за тялото и как да си приготвим аптетно и оригинално ястие с нея.

 

Печена бяла риба със спанак

Приготвите ли тази рецепта за бяла риба със спанак поне веднъж, сигурни сме, че ще започнете да я добавяте към менюто си все по-често. Освен че е много полезна, тя е и също толкова вкусна.

keto 02
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция:
40 минути 4 5,5 г

Необходими продукти:

  • 1 кг бяла риба
  • 1 кг спанак
  • 1 стрък праз лук, наситнен
  • 1 ч. л. чесън на прах (по желание)
  • 4 с. л. краве масло Гхи
  • сол на вкус
  • 150 г пармезан, настърган
keto 02
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Като за начало е нужно да почистим добре рибата. След като е готова, нарежете я на хапки.
  2. В съд с кипяща вода бланширайте спанака за 3-4 минути, след което го отцедете.
  3. Запържете в краве масло Гхи ситно нарязания праз лук. Към него добавете добре прецедения спанак и чесъна на прах. Налейте и малко вода, за да поврят заедно за няколко минути.
  4. Намазнете тава с размери 20х20 см с краве масло Гхи и наредете един слой спанак, върху него поставете от рибата. Накрая завършете със слой спанак.
  5. Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15-20 минути.
  6. Около 10 минути, преди да е готово ястието, поръсете отгоре с настъргания пармезан и оставяме да се изпече до получаване на златиста коричка.
  7. Нашата вкусна вечеря е готова за консумация, веднага след като извадим от фурната.
  8. Може да поднесете с резени лимон и зелена салата.

 

Използвайте краве масло Гхи, тъй като то не се разпада на свободни радикали при термична обработка и придава допълнителен вкус на приготвеното ястие. Освен това то е полезна и абсолютно чиста мазнина, която може да използвате при готвене.

 

 

Защо е полезна рибата?

Основните витамини, които се съдържат в месото на рибата, са A, D, E, B1, B2, B12 и ниацин. Както добре знаете, витамин В12 е изключително трудно набавящ се за човешкия организъм. Той се съдържа в много малко храни и постъпва в тялото единствено чрез външен прием.

Витамин В12 е от много голямо значение за периферната и централната нервна система, отговаряйки за здравето на нервните клетки. Освен това участва пряко в поддържането на висок имунитет и в синтеза на ДНК.

 

Омега 3 и омега 6 мастни киселини

 

Омега-3 мастни киселини за сърцето. Омега-3 антиоксиданти.

 

Филето от бяла риба е източник на лесно усвоими протеини, важни витамини и минерали, но най-вече на мазнини, на които искаме да обърнем особено внимание.

Те са изградени от полиненаситени мастни киселини – омега-3 и омега-6, които са напълно усвояеми от организма. Тези мастни киселини влизат в състава на клетките на главния мозък и се явяват строителен материал за клетъчната мембрана.

Омега-6 снижава нивото на холестерола в кръвта, намалява риска от развитие на атеросклероза и се отразява благоприятно на работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата системи.

 

Фосфор за работата на нервната система

По-голямото съдържание на фосфор в месото на рибата оказва особено силно влияние на нервната система, грижи се за общия тонус на тялото и се бори с умората.

Често фосфорът е наричан елементът на бодростта, тъй като при неговия недостиг нервната система забавя своята работа, което се отразява и на скоростта на нервните импулси.

 

Йод за щитовидната жлеза

В месото на рибата има и съдържание на йод, който пък способства работата на ендокринната система – в частност на щитовидната жлеза.

Сами разбирате колко богата на важни елементи за тялото е рибата. Честата й консумация под различни форми гарантира на организма набор от нужни витамини, добър тонус, здрави нерви и чисти мазнини.

Днес ви представихме лесна рецепта за приготвянето на бяла риба, съчетано с изключително полезния спанак, който пък се слави с богатото си съдържание на желязо.

Тази прекрасна комбинация е чудесен вариант за вкусна и здравословна вечеря, която ще запълни дневните ви нужди от редица витамини и микроелементи.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Печена бяла риба. Печена сьомга с нудли.

Пригответе си още една морска рецепта – печена сьомга с Гхи и нудли от краставица.

 

Ако тези рецепти за печена бяла риба със спанак ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Автор: For Life

Avatar of For Life

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:05 | Публикувана: 15 октомври 2018 в 20:40 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти, Ястия с морски продукти